BUSINESS RULES

FOR

PATIENT SAFETY REPORTING SYSTEM (PSR): 
NO STAFF INJURIES REPORTED IN PSR
BACKGROUND:  Several questions have come from the field regarding the entering staff injuries in the patient safety reporting system.  
ISSUE:  Currently no business rules have been established for entering staff injuries in the patient safety reporting system.  Several incidents have occurred when staff injuries have been entered into the system and most have been appropriately rejected by the patient safety manager in each Medical Treatment Facility.  The rationale for this decision is based upon all three service representative and PSR program director inputs at the Patient Safety Program Coordination Committee (PSPCC).   Rationale include 1) The PSR system was not tested or developed for collecting data, tracking or trending of staff injuries. 2) A shared taxonomy was not developed for staff injuries within the system.  3) Requires increased workload on the patient safety manager position. 4)  Staff injuries typically invoke OSHA requirements not covering in the PSR system. 5) Staff injuries are covered under the Privacy Act not Quality Assurance (10 USC 10, Section 1102) protected information.  
BUSINESS RULES: 

1.  PSR is for patient events or unsafe environmental conditions of patients only. 
2. Medical Treatment Facilities should follow local procedures and regulations on reporting staff injuries outside of the PSR system.  

3. If a staff event is entered into PSR, the PSM should reject the event and contact personnel to follow local procedure or policy for reporting the event.

